Spar tusenlapper på smart installering av gulvvarme

Installerer du gulvvarme på riktig måte, er du garantert mer komfort og lavere strømregning.

Det sier Kim Due-Sørensen, produktsjef i Glen Dimplex Norden. Konsernet er et av  verdens største produsenter av anlegg og styringssystemer for oppvarming og fornybar energi. Ifølge Due Sørensen, er elektrisk oppvarming i gulv i bolig blant de mest energiøkonomiske løsningene boligeiere kan velge i dag.

Grunnen er at det er kommet nye produkter og styringssystemer på markedet som gir mer varme og komfort for hver kilowatt som kjøres ned i gulvet. Varmekabler, matter og varmefolier legges i dag høyere opp mot gulvoverflaten og gir rask og behagelig varme i gulvet. Smarte termostater sørger for regulering av varmen, og kan programmeres til å senke temperaturen om natten og på dagen når det ikke er folk i huset.

Smarthus

Nobø leverer en termostat (NTB2R) med radiomottaker for Nobø Energy Control. Den kan også koples opp mot smarthus- løsning, som gjør at gulvvarmen reguleres ned automatisk når vinduer åpnes for lufting. Du kan også styre gulvvarmen fra mobiltelefonen.

Termostaten har både gulvføler og romføler, i tillegg til effektregulator og timerfunksjon. Den sørger for maksimal effekt til gulvet når varmen – og familien­ ­– ­skal opp om morgenen. Due-Sørensen sier at selv om temperaturen kun senkes 1-2 grader, blir energibesparelsen betydelig i det lange løp.

– I løpet av et år blir det mange timer med redusert strømforbruk. Du kan regne med å spare minst 10-30 prosent på kostnadene til oppvarming. For en gjennomsnittshusholdning betyr det 7-8000 kroner spart i året.

Kroppens termostat


De siste årene har bruken av gulvvarme i hele huset økt dramatisk. Nå er gulvvarme også blitt standard i mange boligprosjekter, fordi det gir en energiøkonomisk og komfortabel oppvarming. Gulvet fungerer som en stor panelovn som varmer opp hele rommet. Å trå på et oppvarmet gulv kjennes deilig og komfortabelt. Og ikke minst betyr det at du kan senke temperaturen i rommet en grad eller to, uten at det merkes.

– Føttene er kroppens termostat. Er du varm på beina, skal det mer til før du begynner å fryse på resten av kroppen. Du vil føle at det er godt og varmt i rommet selv om temperaturen er én grad eller to lavere enn før du fikk varmekabler, sier Due-Sørensen.

Viktig å gjøre det riktig


Men gulvvarme må installeres fagmessig og korrekt for å få ønsket gevinst. Gjør man feil, kan resultatet bli det motsatte; energiforbruket stiger og komforten går ned. Her er Due-Sørensens tips:

  • Velg rett gulvvarmeprodukt for din bolig. Et eldre, energikrevende hus krever varmekabler med noe høyere effekt, mens nye og godt isolerte hus kan benytte varmefolier med lavere effekt per kvadratmeter.
  • Få varmekilden så høyt opp mot gulvoverflaten som mulig. Varmefolie kan ligge rett under parketten, kun dekket av en 0,2 millimeter plastduk og en isolasjonsplate på 3-6 millimeter. Varmekabler og matter legges med minimum 10 millimeter overstøp eller fiberarmert avrettingsmasse. En gulvføler sikrer at gulvet ikke overstiger 27 grader, i tråd med krav fra tregulv-produsentene.
  • Sørg for godt isolasjonsunderlag. Alle gulvvarme-produkter bør ligge på et isolasjonslag. Det styrer 99 prosent av varmen opp til gulvoveflaten og gir en svært god energieffektivitet.
  • Benytt autorisert installatør til installeringen. Det sikrer at du får maksimal glede av gulvvarmen.